יהודה ישראלי יפתח עם הסדרה הרצאות מיתוס פסיכואנליזה: המיקרים הפרדיגמטיים של פרויד לאור האנתרופולוגיה המבנית של לוי שטראוס. עידן אורן ידבר על סבל וסיפוק – תוצג הטענה שהפסיכואנליזה היא מנגנון שמאפשר להתמיר סבל לסיפוק. דפנה בן-זקן תחתום עם הנושא: על הנרקיסיזם ועל הדחף: תיאוריה וקליניקה בטיפול בתינוקות ובילדים. במה שונים שדה הנרקיסיזם(האהבה) ושדה הדחף (המיניות)?האם הם מופיעים תמיד יחד ואיזה השלכות יש להם על הקליניקה?
הסמינר השנתי יועבר בזום בלבד.
[contact-form-7 404 "לא נמצא"]רישום ותשלום לסמינר השנתי של המרחב הקליני באיוונטבאז
חלק ראשון בסמינר השנתי של המרחב הקליני – מיתוס פסיכואנליזה: המקרים הפרדיגמטיים של פרויד לאור האנתרופולוגיה המבנית של לוי שטראוס / יהודה ישראלי
בשנת 1942 נפגשו האנתרופולוג קלוד לוי-שטראוס והבלשן רומן ג'קובסון בניו יורק. שניהם היו פליטים מאירופה הנאצית, שניהם היו יהודים, ושניהם הבינו מה זאת שפה, אולי, יותר טוב מכל אחד לפניהם. מה שג'קובסון גילה הוא שמשמעות נוצרת על ידי אלמנטים שרירותיים וחסרי משמעות כמו הצלילים של השפה, של חיבורים שלהם למילים יש משמעות. זה אולי נשמע טריויאלי אך תפוחים נפלו לפני ניוטון ובכל זאת הוא גילה איך זה קורה. ג'ייקובסון גילה איך זה קורה שמילים יוצרות משמעויות, במנגנונים של מטפורה ומטונמיה. מה שגילה לוי שטראוס הוא שכל פעילות אנושית מתרחשת בשפה, לא רק בשפת הדיבור והכתיבה. קיראו עוד…
חלק שני בסמינר השנתי של המרחב הקליני – סבל וסיפוק/ עידן אורן
במפגשים יידונו שתי סוגיות מרכזיות: הראשונה, מהו סיפוק? שאלת הסיפוק היא לדעתי אחת השאלות הגדולות של הפסיכואנליזה – מהו הדבר אותו ניתן לכנות סיפוק, ומהם התנאים בהם סיפוק אפשרי עבור כל אדם ואדם? פרויד הציב את מרכזיות הסיפוק כבר בתחילת דרכו, כאשר טען שהנוירוזה האקטואלית תוכל להירפא על ידי יחסי מין מספקים (כלומר, פרויד קשר חוסר סיפוק עם פתולוגיות שונות). לאחר מכן סוגיית הסיפוק הופיעה בכל צומת חשוב של פרויד. כך למשל, ב"פרויקט לפסיכולוגיה מדעית" פרויד מקדיש פרק לסוגיית הסיפוק ומצביע על המעמד המכריע של חווית הסיפוק בהתפתחות כולה. הוא בוחן את היחס בין כאב ובין סיפוק, כמו גם את האלמנט של הסיפוק בהתנסות של הדחף. קראו עוד…
חלק שלישי בסמינר השנתי של המרחב הקליני – הנרקיסיזם ביחסי הורים וילדים / דפנה בן זקן
סדרת הרצאות עם דפנה בן זקן : 6.4.21 על הנרקיסיזם- מפרויד ללאקאן ,הבנית האני והיחס לאחר-הזולת. בסיס תאורטי. 20.4.21 לאקאן על האהבה והנרקיסיזם– הרצף שבין הערצה לבוז ביחסי הורים וילדים. 4.5.21 הרצאת אורחת : הבניית הנרקיסיזם והדחף אצל התינוק והוריו, עם האנליטיקאית הצרפתיה Marie Christine Laznik ,מומחית בין לאומית בטיפול בתינוקות עם סיכון לאוטיזם. יוצגו סרטים של עבודתה הקלינית עם תינוקות והוריהם. 18.5.21 איך קושרים בין התאוריה והקליניקה בנושא הנרקיסיזם? הרצאה שתשולב בהצגת מקרה שיציג אור דוד, מתמחה בפסיכולוגיה קלינית. 1.6.21 הרצאת אורחת: גופו של התינוק, אוביקט בין עצמו לבין ה"אחר": כיצד האורגניזם של התינוק הופך לגוף מְדַבֵּר? עם האנליטיקאית Martine Menès מרכזת תחום הטיפול בילדים בפורום לאקאן הבינ"ל בצרפת. קראו עוד…